Tuin met vlonders

Wensen:

  • Onderhoudsarme tuin
  • Waterelement (Ufo 90 cm.) hergebruiken
  • Lampenpoetsersgras en Taxus terug planten
  • Hardhouten vlonders toepassen
  • Voorkeur voor siergrassen
  • Linkerzijde van tuin afsluiten
  • Paden van grijze split

Uitvoering:

De vlonders zijn aangebracht in de lengterichting van de twee zichtlijnen van de tuin. Eén gezien vanuit de woonkamer en één haaks daarop, gezien vanaf het oprit.

Het waterelement in de vorm van een zgn. ‘Ufo’ van 90 cm. doorsnede is teruggebracht in de tuin door deze te plaatsen in een ronde uitsparing van de hardhouten vlonder. In de wateruitloop is een kleine lamp aangebracht.

De rechterzijde van de tuin is op verzoek afgesloten met behulp van antracietkleurige Luxus gaaspanelen van 193×250 cm. tussen eveneens antracietkleurige metalen palen van 6 x 6 cm. die met een betonvoet zijn geplaatst. Voor het versterken van de zichtlijn is in deze afscheiding een ‘doorkijk’ gelaten. Voor een meer natuurlijke uitstraling zijn de gaaspanelen beplant met klimop. Dezelfde uitsparingen zijn ook in de vlonder aangebracht waarin lampenpoetsersgras (Pennisetum alepocuroides ‘Hameln’) is geplant.

Om de vlonders mooi te houden worden deze 1x per jaar behandeld met lijnzaadolie.

In de paden is grijze ardennersplit aangebracht.

Aan de voorzijde/straatzijde is een rij bolcatalpa’s geplant die voor de hoogte in de tuin zorgen maar niet het uitzicht vanuit de woning belemmeren. Tussen deze bolvormige bomen vallen de ‘sneeuwballen’ van de hortensia (Hydrangea arb. ‘Incrediball’) erg op.

Met de bestaande haag op de achtergrond komen de drie strak opgaande siergrassen (Calamagrostis acutiflora (×) ‘Karl Foerster’) goed tot zijn recht. De centrale border is beplant met de groenblijvende op een siergras lijkende Liriope muscari ‘Ingwerssen’