Voortuin met Douglas pergola

Wensen:

  • Vereenvoudigen van onderhoud aan woning en tuin
  • Verlichting
  • Pergola

Onderhoud

Om het onderhoud aan de woning (schilderwerk, ramen wassen, dakgoten reinigen e.d.) te vereenvoudigen zijn een aantal grote tegels van 100×100 cm. aangebracht voor de gevel/ramen. Aan drie zijden wordt middels zwarte betonbanden van 100x35x10 cm. een grondkering/opsluiting aangebracht waardoor de tuin vlak aangelegd kan worden.

Om het onderhoud aan de tuin zoveel mogelijk te beperken is een laag Japans Split op antiworteldoek aangebracht die niet alleen de oppervlakte beplanting beperken maar tevens de borders goed bereikbaar maken tijdens de onderhoudswerkzaamheden. Dit Japanse split met een grootte van 8-16 mm. is door vorm en afmeting erg makkelijk beloopbaar.

Verhoogde borders

Een tweetal borders zijn verhoogd aangelegd door bakken te maken van Wallblock New 15x15x60 cm. in de kleur zwart. Voor de stabiliteit worden deze blokken aangebracht op een fundering van stampbeton en onderling verlijmd met Variofix betonlijm.

Robuuste Douglas pergola

Om wat hoogte in de tuinen aan te brengen is een robuuste pergola van Douglas-hout aangebracht. Deze versterkt het uitzicht door het kamerramen en kan men eventueel laten begroeien met klimplanten.

Verlichting

Om het plaatje compleet te maken zijn tevens een tweetal LED-spotjes van In-Lite aangebracht in de pergola. Dit zorgt voor een indirecte verlichting zodat men niet in de lampen kijkt maar deze hun werk doen door objecten aan te lichten zoals de beplanting in de verhoogde borders. Het betreft 12 Volt zwakstroomverlichting met een erg beperkt stroomverbruik (2 Watt per spotje). Ze worden gevoed door een transformator met lichtsensor die op diverse standen is in te stellen. Zo kan men de verlichting automatisch aan laten gaan als het donker wordt en deze dan vervolgens na een bepaald aantal uren weer uit laten schakelen.

Beplanting

Bij de beplantingskeuze is voornamelijk gelet op beperking van onderhoud doordat is gekozen voor overwegend bodem bedekkende planten die de borders na 1 a 2 jaar volledig zullen bedekken waardoor onkruid vrijwel geen kans meer heeft. Bovendien is bijna alleen maar wintergroene beplanting gebruikt zodat de tuinen ook in de winter nog een fraaie uitstraling hebben. In de verhoogde borders is gekozen voor opvallend gekleurde planten (Felgeel) zodat deze er ’s avonds echt uitspringen als de lampen inschakelen.