Voor- en zijtuin

Wensen opdrachtgever:

  • Geen vergelijkbare tuin in de omgeving
  • Onderhoudsarm
  • Verlichting
  • Poort met taatsdeuren
  • Plek voor containers

Foto: T. klein Goldewijk

Ontwerp

Omdat  deze voor- en zijtuin grotendeels in de schaduw ligt is ervoor gekozen bij de sierwaarde van de tuin niet zozeer te kijken naar bloei van de planten maar meer naar vormgeving en strakke, groenblijvende planten.

 

De gekozen beplanting zullen de organisch vormgegeven borders snel bedekken zodat het onderhoud in de toekomst voornamelijk zal bestaan uit vormsnoei. Lampenpoetsergrassen onderbreken de borderlijnen hier en daar voor een ‘speels’ effect.

Grind

Als grind is gekozen voor een lichte kleur, Castle Beige 5-15 mm. Het grind wordt opgesloten door een rand van cortenstaal en aangebracht op zgn. eccogravelplaten, kunststof honingraatplaten die zorgen dat de ondergrond stabieler blijft en het grind beter op zijn plaats blijft liggen.

Foto: T. klein Goldewijk

Schutting met taatsdeuren

Het einde van de zijtuin wordt afgesloten met met een schutting met daarin zgn. taatsdeuren. Het deel tegen de woning is daarbij een gesloten deel waarachter de containers geplaatst kunnen worden.

Een taatsdeur is uniek vanwege de taatsdeurscharnieren. Een taatsdeur is een draaiende deur die roteert op een verticale as, een spindel. De deur kun je hierdoor naar binnen en naar buiten openen. Dit verschilt van gewone scharnierdeuren, waar de scharnieren aan de zijkant van de deur zijn bevestigd. Taatsdeuren worden dus zonder een scharnier gemonteerd op draaipunten aan de boven- en onderzijde van de deur.

Verlichting

Omdat dit deel van de tuin ook goed zichtbaar is vanuit de woning is met behulp van verlichting het fraaie uitzicht ook in de avonduren gegarandeerd. Dit door de aanwezige groenblijvende boompjes en de meerstammige boom in de voortuin middels grondspots uit te lichten. Hiervoor is gebruik gemaakt van de verlichting van In-Lite, een zwakstroomverlichting (12V) die door middel van een transformator met lichtsensor en tijdklok automatisch de lampen in- en uit kan schakelen. Doordat het LED verlichting betreft is het stroomverbruik erg beperkt.

Foto’s: T. klein Goldewijk

Beplanting

  • Amelanchier lamarckii, een meestammige boom/struik met witte bloempjes en een rood verkleurend blad in het najaar. Met behulp van snoei kan de doorkijk worden bepaald.
  • Photinia fraseri ‘Red Robin’, groenblijvende boompjes op stam met witte schermbloemen en rood blad aan de nieuwe uitlopers. Deze worden in de toekomst als kleine bolvorm gesnoeid.
  • Cotoneaster procumbens ‘Streibs Findling’, groenblijvende heestertjes die als extreem lage bodembedekker wordt gebruikt. Met rode bessen en witte bloemetjes.
  • Euonymus fortunei ‘Coloratus’, Net als de cotoneaster maar dan mede door vormsnoei als lage bodembedekker toegepast met in de winter rood verkleurend blad.
  • Liriope muscari ‘Monroe White’, groenblijvende op gras lijkende vaste planten met in de nazomer/najaar witte bloemen. Weinig onderhoud nodig maar kan eventueel in het voorjaar geheel worden afgeknipt om ze opnieuw te laten uitlopen.
  • Pennisetum alepocurus ‘Hameln’, ook wel lampenpoetsergras met opvallende bloeiaren die in ook de winter een fraai beeld geven.