Tuin met waterspiegel

Wensen:

  • Strakke vormgeving
  • Ruim oprit en terrassen
  • Vrij uitzicht aan achterzijde maar wel privacy
  • Waterspiegel met waterval
  • Gazon
  • Beregeningssysteem rondom

Oprit

Voor een mooi effect van het oprit is deze in twee kleuren bestraat. De donker antraciete kleur van het dak de van de woning gecombineerd met het lichtgrijze van de betonrand boven het trasraam. Het oprit is, zoals te zien is op tekening, vrij ruim van opzet. Een beukenhaag aan de voorzijde, die als verplichting is opgenomen in de kavel is gedeeltelijk  doorgetrokken rond de hele tuin.

Voortuin

De voortuin bestaat uit paden van basaltsplit(opgesloten door betonbandjes) die de tuin eenvoudig toegankelijk maken en daarmee makkelijk te onderhouden. Tevens zorgt het grind langs de muur ervoor dat deze schoon blijft. De voortuin heeft, door gebruik van voornamelijk groenblijvende bodembedekkers, ook ’s winters een fraaie aanblik en het onderhoud wordt na een groeiseizoen sterk beperkt door het dichtgroeien van de bodembedekkers. De zichtlijnen van binnenuit blijven vrij en worden versterkt door de plaatsing van een aantal bolvormige bomen. De eventueel te plaatsen bloembakken worden aan het eind van de zichtlijn geplaatst.

Terrassen

De terrassen zijn bestraat met dezelfde lichtgrijze tegels van het formaat 30×60 cm. (Gelijk aan de tegels in het oprit.) Alleen bij het overdekte terras is gebruik gemaakt van keramische tegels die overeenkomen met de plavuizen van de woonkamer. Bij de overgang naar de tuin is gedeeltelijk een trede gemaakt om een eventueel hoogteverschil op te vangen. Dit zorgt niet alleen voor een fraai aanzicht (Geen opsluiting) maar ook dat er geen gras of beplanting over de tegels gaat groeien of dat er zand op kan spoelen.

Achtertuin

De achtertuin is volledig gericht op de zichtlijn van binnenuit. Op deze wijze blijft het uitzicht vrij. Het ‘gesloten’ deel van de tuin is omgeven door een haag i.v.m. de privacy. Buiten deze haag gaat de tuin weer op in de natuurlijk omgeving (Op deze wijze is het volledig omsluiten van de tuin niet noodzakelijk ). Het gazon is zodanig ingericht (Gelijke baanbreedtes zonder obstakels) dat het maaien een eenvoudig karwei is. Door de strakke vormgeving is het gazon eenvoudig met behulp van betonbandjes op te sluiten waardoor minder intensief de kanten moeten worden bijgewerkt.

Waterspiegel

De langgerekte waterspiegel vormt het middelpunt van de zichtlijn. Deze waterbak met een diepte van circa 25-30 cm. is vervaardigd van verlijmde linia-palissaden met een lichtgrijze afdekrand. Door het folie aan de buitenzijde van deze bak aan te brengen komt deze niet in het zicht. Aan het einde van de bak is een muurtje geplaatst met daarin een RVS-waterval die in het donker wordt verlicht. Bij de afwerking van de achtertuin met beplanting is rekening gehouden moeten met de symmetrie in het ontwerp. Ook hier wordt de zichtlijn middels bomen versterkt (laaneffect).

Beregening

In de gehele tuin is volgens het beregeningsontwerp een beregeningssysteem aangebracht bestaande uit tyleenslangen met koppelventielen die gelijk zijn met het maaiveld. In droge periodes is het heel eenvoudig de sproeiers of een eventuele waterslang aan te sluiten op de insteekventielen. De beregeningspomp staat binnen en gedurende de winter kunnen ook de sproeiers hier worden opgeborgen zodat er geen kans is op vorstschade.

Insteekventiel