Tuin met verlichting

Wensen:

  • Grote tegels
  • Hoogteverschillen
  • Waterspiegel
  • Oplossing voor de voormalige voordeur
  • RVS-waterval
  • Verlichting

Hoogteverschillen

De hoogteverschillen in de tuin zijn dusdanig aangebracht dat deze beter aansluit op de hoogtes van het trottoir rond de woning. De tuin komt zo trapsgewijs overal hoger te liggen dan de straat waardoor het huis mooier tot zijn recht komt en niet langer in een ‘gat’ lijkt te liggen.

Straatwerk

Voor de gebruikte materialen in de tuin is gekozen voor de (Oud Hollands-) producten van Schellevis in de kleur Carbon. Dit is een donkere antracietkleur. De tegels zijn van het formaat 100x100x5cm. Deze werden ingevoegd met voegmortel in de kleur basalt (Antraciet) zodat onkruidgroei tussen de tegels wordt voorkomen. Er is gekozen voor producten van Schellevis omdat bij deze tegels zowel de boven- alsook de zijkant afgewerkt zijn. Dit is belangrijk omdat in dit geval de tegels hoger komen liggen dan de borders en de opsluiting onder de tegels is aangebracht zodat er een kleine oversteek is ontstaan. Op die manier zal het straatwerk altijd, ook bij hevige regenval, schoon blijven van zand en zwerfvuil.

Materiaalgebruik

Ook de materialen die in deze tuin zijn gebruikt voor de grondkeringen/waterspiegel zijn van dezelfde fabrikant zodat een eenheid in materiaalgebruik ontstaat. De verhoogde borders zijn gemaakt van verlijmde linia-blokken van 15x15x60 cm. en deze muurtjes zijn vervolgens afgedekt met Schellevis-tegels/banden van 5x20x100 cm. Ook deze zijn met een kleine (5 cm.) oversteek aangebracht zodat deze dezelfde uitstraling krijgt als het straatwerk.

Waterspiegel

De wanden van de vijver, of beter gezegd, de waterspiegel (diepte 25 cm.) zijn ook gemaakt van linia-palissaden van 15x15x60 cm. Het folie werd aan de buitenzijde aangebracht en onder de afdekrand bevestigd (Zie detailtekening). Ook hier heeft deze afdekrand aan de binnenzijden een oversteek van 5 cm. Dit omdat op deze wijze het folie nergens in het zicht komt en het geheel een gemetselde bak lijkt. Aan de achterzijde is op het keermuurtje van de verhoogde border een RVS waterval gemonteerd die ‘s avonds verlicht wordt met LED-verlichting. Een staptegel die lijkt te zweven maakt het mogelijk de overzijde van de waterspiegel te bereiken.

Voormalige voordeur

In de uitsparing in de voorgevel (voormalige voordeur) is een spiegel gemonteerd. Deze spiegel zorgt ervoor dat de waterval niet alleen van binnenuit maar ook vanaf de straat zichtbaar wordt. Tevens weerkaatst deze de verlichting van de waterval s’avonds hetgeen een bijzonder fraai aanzicht geeft.

Verlichting

Voor deze tuin is tevens een lichtplan opgesteld. Hierbij is gebruik gemaakt van indirecte verlichting van In-lite. D.w.z. dat de verlichting zijn werk doet door objecten aan te lichten. Alle verlichting werkt op zwakstroom (12V). Objecten die worden aangelicht zijn de dakbeuken in de voortuin, de waterval achter de waterspiegel en de Photinia’s bij de voordeur. De lampen worden van stroom voorzien door een transformator die automatisch in- en uit te schakelen is met een schemerschakelaar en een tijdklok waarmee het gewenste aantal branduren kan worden ingesteld.

Voor armaturen en overige verlichtingsmaterialen zie: https://in-lite.nl/

Beplanting

Passend bij het ontwerp en om het onderhoud te beperken is het aantal soorten planten erg beperkt en eenvoudig gelaten. Er is met name gebruik gemaakt van grote groepen bodembedekkers die ook in de winter groen zijn. Dit laatste om de tuin ook in de winter een fraai aanzicht te geven. De gebruikte bodembedekkers zullen na 1 a 2 jaar na het dichtgroeien het onderhoud aan de tuin enorm beperken.