Tuin met pergola

Wensen

  • Verhoogde borders voor de ramen
  • Eenvoudig te onderhouden
  • Pergola
  • Verlichting
  • Pad langs muur en naar deur achtertuin
  • Handhaven aanwezige lantaarn

 

Algemeen

Om de tuin onderhoudsarm te maken is ervoor gekozen een groot deel ervan te bedekken met splitpaden. Tevens is door het aanbrengen van split aan de voorzijde van de tuin makkelijker geworden auto’s voor de woning te parkeren zonder hinder voor de buren. Paden van split zijn eenvoudiger te belopen dan grind omdat dit door de hoekige vorm van de stenen vaster ligt. Onder het split wordt anti-worteldoek aangebracht om onkruidgroei te voorkomen.

Verhoogde borders

Om een beter zicht vanuit de woonkamer op de tuin te creëren is ervoor gekozen om de borders voor de ramen te verhogen met Linia-palissaden van 15x15x60 cm. in de kleur antraciet. De palissaden zijn op een fundatie van gestabiliseerd zand geplaatst en onderling verlijmd met Stonefix van Varistone. Bodembedekkende en groenblijvende beplanting zorgen voor een onderhoudsarme tuin.

Pergola

Aan de voorzijde van de woning is boven de verhoogde borders een pergola geplaatst die het mogelijk maakt deze borders van bovenaf te verlichten. Hiervoor zijn een drietal led-spots van In-lite tussen de liggers gemonteerd. Op deze wijze blijven deze uit het zicht zodat men niet in de lamp kan kijken en doen zij het werk door het aanlichten van de beplanting eronder. In de zijtuin worden de Prunussen ‘s avonds aangelicht door een drietal spots die in de grond, tussen de bodembedekkers, zijn aangebracht. Alle verlichting is zwakstroom 12 Volt en worden automatisch door een transfomator met lichtsensor ingeschakeld bij schemering. De ingebouwde timer zorgt er vervolgens voor dat ze na een geprogrammeerd aantal uren weer worden uitgeschakeld.