Relaxtuin

Een tuin waar het heerlijk vertoeven is, geschikt om vele uren in door te brengen maar niet voor het onderhoud.

‘Ne mooi’n tuin is ‘n lust veur het oog moar ne klus veur ‘t leaven…’ maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

 

Verharding en halfverharding

Er is gekozen voor een bestratingsmateriaal met een wat groter formaat en dus minder voegen, tegels van 60×60 cm. Als basis de kleur antraciet en om de relatief grote oppervlakte te ‘breken’  een lichtgrijze rand aangebracht om het terras te accentueren. Deze rand loopt ook door onder het overdekte terras. Om onkruidgroei in het straatwerk tegen te gaan wordt deze ingevoegd met Varistone LM-aqua voegmiddel in de kleur basalt.

Rechts achter in de hoek is de tuin afgedekt met basaltsplit. Een antracietkleurig gebroken natuursteen.
Dit heeft meerdere redenen. Allereerst kan op deze wijze het hemelwater dat van het straatwerk en het tuinhuisje komt hier op een natuurlijke manier weer in de grond trekken. Daarnaast maakt het deel met split de oppervlakte straatwerk kleiner zodat de tuin minder ‘versteend’ lijkt.

Schutting

De nieuwe schutting bestaat uit verticale 21-planks schermen die goed doorkijk voorkomen met grijze palen en betonplaten aan de onderzijde. Op de achtergrens wordt een dubbele rij betonplaten aangebracht om op die manier het hoogteverschil met de achterburen op te vangen. Bovenop de schermen worden afdekkappen gemonteerd die voorkomen dat er water in de kopse kanten van de planken trekt. Dit verlengt de levensduur.

Om het terras aan de voorzijde iets meer beslotenheid te geven en de containers uit het zicht te kunnen plaatsen wordt aan de muur van de bijkeuken nog een schuttingdeel geplaatst.

Muren, verhoogde borders en pergola

De aanwezige muren aan de rechterzijde zijn reeds lichtgrijs geschilderd.
Om deze wat aantrekkelijker te maken worden hier enkele gevelteksten aangebracht. Ook worden hier een tweetal spiegels aangebracht zodat de lange muur onderbroken lijkt te zijn. Op die manier lijken er namelijk openingen in de muur te zitten.

Om het geheel verder nog wat aan te kleden worden een drietal verhoogde borders aangebracht (hoogte 40 cm.) gemaakt van Wallblock New (Antracietkleurige betonblokken met een formaat van 15x15x60 cm. en 15x15x30 cm.) Buitenwerks worden deze borders dan 120×120 cm. Deze borders worden ‘verbonden’ met een pergola met daarin enkele klimplanten. Deze borders en pergola zorgen voor een heel ander zicht op de muur. Tevens creëer je hiermee een fraai en besloten hoekje waar je eventueel een bankje zou kunnen plaatsen.

Verlichting

Een andere functie die de pergola heeft is dat het de mogelijkheid geeft hier indirecte verlichting in aan te brengen, d.w.z. verlichting die alleen zichtbaar is door de objecten die ze aanlichten. Mooie objecten om aan te lichten zijn bijvoorbeeld de gevelteksten en de spiegels. De verlichting die toegepast wordt is van In-Lite. 12 Volt LED-lampen die van stroom worden voorzien door een transformator die ook zo kan worden ingesteld dat de verlichting bij schemering gaat branden en vervolgens na een ingesteld aantal uren automatisch weer uitgeschakeld worden. Doordat het LED-verlichting betreft is het stroomverbruik erg minimaal.

Tuinberging en overdekt terras

Ook wordt het aanwezige tuinhuisje vervangen. Hiervoor komt een Topvision blokhut model Kiekendief in de plaats. Het betreft een berging van 200×300 cm. met daar aan de rechterzijde naast een luifel van 488×300 cm. Daarbij worden de achterzijde en zijwand van de luifel dicht en wordt aan de voorzijde een glazen schuifdeurenwand geplaatst. Het dak is voorzien van EPDM-rubberfolie.

Beplanting

Om het werk aan de beplanting zoveel mogelijk te beperken worden de aanwezige bordertjes beplant met bodembedekkers. Om toch nog met wat meer planten het terras aan te kleden is er nog voldoende ruimte gelaten voor het plaatsen van bloembakken.