Prairieborders

Wensen opdrachtgever:

  • Bloeiende en groenblijvende borders
  • Zeer beperkt onderhoud
  • Enkele bomen handhaven i.v.m. privacy
  • Straatwerk zoveel mogelijk handhaven

Ontwerp

Een strak ontwerp in een perceel waarvan de grenzen niet parallel lopen met de woning. De borders van 140 cm. breed zijn gericht op het zicht vanuit de woning en vanaf de straat. De paden van kleurrijk Japans Split voorkomen een steriele aanblik maar maken de tuin wel zeer onderhoudsarm.

Borders

Om het onderhoud te beperken zijn de borders aangebracht in halfverharding van Japans Split. Dit maakt de borders eenvoudig toegankelijk bij het jaarlijkse snoeiwerk. Om vermenging van het split in de borders te voorkomen is rondom een verhoogde opsluiting aangebracht van Oud Hollandse stapelblokken van 20x12x100 cm. in de kleur antraciet.

Blokhagen

Om een onderhoudsarme en groenblijvende basis in deze tuin te creëren is ervoor gekozen een aantal blokhagen aan te brengen van Taxus baccata en Lonicera nitida ‘Maigrün’. Om toch wat hoogte en bloei in deze borders te krijgen zijn hierin enkele solitaire heesters en bomen geplant.

Prairieborders

De bloeiende borders zijn ingericht als prairieborders. Volop bloeiende vaste planten (Mix ‘Jade’) in een 8 cm. dikke laag lavagranulaat dat er niet alleen voor zorgt dat onkruidgroei wordt onderdrukt maar tevens voor een diepere beworteling van de beplanting zodat deze beter bestand is tegen droge periodes. Het lavagranulaat heeft namelijk de eigenschap water goed op te kunnen nemen en vast te houden.

Voor meer informatie over prairiebeplanting zie de website van Lageschaar Vaste Planten.