Organische vormen

De opdrachtgevers hadden zich in dit geval al goed voorbereid en een duidelijke wensenlijst samengesteld:

  • Organische/natuurlijke achtertuin, onderhoudsarme voortuin.
  • Infiltratiesysteem voor hemelwaterafvoer
  • Gazon d.m.v. graszoden geschikt voor maairobot
  • Beregeningssysteem voor het gazon
  • Cortenstaal-elementen
  • Natuurlijke waterspiegel
  • Overkapping
  • Afscheidingen i.o.m. de buren
  • Prairieborders
  • ‘Bostuin’-border

Ontwerp

In een eerste schetsontwerp zijn de wensen van de opdrachtgever gecombineerd met de mogelijkheden. Voor de technische details en het beplantingsplan zijn afzonderlijke tekeningen gemaakt zodat voor de start van de werkzaamheden alles duidelijk was voorbereid en besproken.

Infiltratie hemelwater

In deze wijk geldt de verplichting het hemelwater van de woning op eigen perceel te infiltreren en een eventuele overstort hiervan te lozen op één van de wadi’s in de wijk.

Berekend was bij deze woning een buffer/infiltratiecapaciteit van 2700 liter. Op bijgaande tekening is te zien dat we hiervoor gebruik hebben gemaakt van 3×3 geschakelde drainboxen van elk 900 liter. De zandvangput biedt de mogelijkheid het systeem regelmatig te reinigen zodat blad en zand niet in het systeem achterblijven. Een drainagebuis zorgt ervoor dat bij extreme omstandigheden het overtollige water naar de wadi wordt afgevoerd.

Verharding en halfverharding

Voor het straatwerk is gekozen voor twee materialen. Een MBI-klinker met een kleurvaste toplaag, de Geoklinker Venice antraciet van 21×10,5×8 cm. voor het oprit en de paden en voor de terrassen de keramische tegel Cerasun Palermo Sabbia 60x60x4 cm. Deze laatste is ingevoegd met Varistone voegmortel LM Aqua. Als halfverharding is gebruikt gemaakt van Yellow Sun split, op antiworteldoek en opgesloten door cortenstaal.

Cortenstaal

De wens van de opdrachtgever was om gebruik te maken van cortenstalen elementen in de tuin. Zo zijn de borders en het gazon omgeven door een cortenstalen opsluitrand en zijn er een cortenstalen paneel en twee cortenstalen kraanvogels in de tuin geplaatst.

Waterspiegel

Een natuurlijke waterspiegel geeft de tuin een extra dimensie. Eenvoudig gecreëerd m.b.v. EPDM-rubberfolie, morainegrind en morainekeien.

Overdekt terras

Met behulp van een Premium buitenverblijf van Hillhout is achterin de tuin een overdekt terras aangebracht. Hierbij is uiteraard wel rekening gehouden met de 3 meter bouwwerkvrije ruimte zoals deze door de projectontwikkelaar is voorgeschreven.

Afscheiding

In overleg met de buren is gekozen voor een afscheiding van groene dubbelstaafsmatten met klimop.

Beplanting

Het sluitstuk van de tuin is uiteraard de beplanting. Zorgvuldig gekozen aan de hand van een vooraf samengesteld beplantingsplan zijn in de tuin een grote verscheidenheid aan bomen, heesters en zgn. prairieborders aangebracht. Na een eerste groeiseizoen zal de kleurrijke beplanting goed tot zijn recht komen.