Tuin bij accountantskantoor

Opdrachtgever: Boschland Accountants & Adviseurs te HENGELO (Gld)

Ontwerp tuin, bestrating en buitenruimte: Hoveniersbedrijf Kramer & Molenveld GROENLO

Uitvoering grondwerk en bestrating: Grondweg BV LOCHEM

Uitvoering buitenruimte: Respo BV BEERZERVELD

Uitvoering tuin: Hoveniersbedrijf Kramer & Molenveld GROENLO

(Half-)verharding

De parkeerplaats en overige verharding zijn in twee kleuren te bestraat door o.a. de parkeervakken te accentueren. Als basis de kleur van de stenen van het pand gecombineerd met het antraciet van de kozijnen en het dak. De tuin bestaat uit paden van split (volgens opgaaf basaltsplit in de kleur antraciet i.v.m. de combinatie met het pand) welke is opgebracht op antiworteldoek en opgesloten door betonbanden (lichtgrijs zoals de betonranden die zijn ingemetseld in de gevels). Deze maken de tuin eenvoudig toegankelijk en daarmee makkelijk te onderhouden. Tevens zorgt het split langs de muur ervoor dat het gebouw aan alle zijden eenvoudig bereikbaar is voor onderhoud en dat de onderzijde van de gevels verschoond blijven van opspattend regenwater. De grote betonbanden dienen tevens als opvang van aangebrachte hoogteverschillen tussen de verschillende borders. Dit beperkt de ingroei van de beplanting in het split en zorgt ervoor dat de vormgeving het gebouw van alle zijden goed tot zijn recht komt en zelfs wordt geaccentueerd.

Parkeerplaats

De parkeerplaats biedt volgens het ontwerp plaats aan 23 auto’s maar deze is eenvoudig uit te breiden. De bomen op de parkeerplaats verfraaien niet alleen het aanzicht maar bieden in de toekomst ook schaduw voor de geparkeerde voertuigen. De bomen in het verlengde van de parkeerplaats dienen qua maatvoering dusdanig geplaatst te worden dat deze bij eventuele uitbreiding van de parkeerplaats gehandhaafd kunnen blijven. De gebruikte Esdoorns zijn hiervoor uitermate geschikt omdat deze van nature als bolvorm groeien en geen noemenswaardige vruchten dragen die schade aan onderstaande voertuigen kunnen veroorzaken. De snoei van deze bomen is zeer beperkt en het grote blad is eenvoudig op te ruimen. Als onderbeplanting (boomspiegels) is de groenblijvende Euonymus fortunei gebruikt die eenvoudig als strakke blokhaagjes geknipt kunnen worden. Aan weerszijden van de parkeerplaats vormen de gebruikte donkergroenblijvende Prunus laur. ‘Otto Luijken’ een bijzonder contrast met de extreem lichtgroenblijvende bodembedekker Lonicera in de rest van de tuin.

Fietsenstalling/lunchruimte buiten

Opgenomen in het plan is hiervoor een optie waarbij gebruik gemaakt wordt van een viertal staanders (geen zijwanden) van kokerprofiel zoals deze ook bij de entree zijn van het pand zijn verwerkt met een dakje dat overeenkomt met het dak op het hoofdgebouw. Fraai daarbij is dat dit afdak niet alleen als fietsenstalling gebruikt gaat worden maar tevens ook als afdak boven een deel van de lunchruimte buiten. Voor dit laatste dienen een aantal banken geplaatst te worden. Om de fietsenstalling alsook de ‘buitenlunchruimte’ aan het zicht vanaf de straat te onttrekken wordt deze omgeven door een taxushaag van ca. 120 cm. hoogte.

Beplanting

De tuin heeft, bij gebruik van de voornamelijk groenblijvende beplanting, ook ‘s winters een fraaie aanblik en het onderhoud wordt na 1 groeiseizoen sterk beperkt door het dichtgroeien van de bodembedekkers. De zichtlijnen van binnenuit blijven vrij en worden versterkt en verfraaid door de plaatsing van een aantal bomen. Deze bomen zullen in de toekomst ook gaan fungeren als een natuurlijke zonwering. De haag op de scheiding met het naastgelegen perceel blijft (na een fikse snoeibeurt) voorlopig gehandhaafd en het aanwezige gat hierin wordt daarbij gedicht met een deel van de haag aan de straatzijde. Mocht er op termijn gebouwd worden op naastgelegen terrein dan blijft dit vooralsnog uit het zicht en is het mogelijk om t.z.t. in overleg met de nieuwe buren te kijken naar een eventuele nieuwe afscheiding tussenbeide. De taxushaag tussen het pand en de parkeerplaats beperkt het zicht op de auto’s van binnenuit.