Kindvriendelijke tuin

Wensen opdrachtgever:

  • Ruim terras en overkapping
  • Berging voor fietsen, gereedschap en speelgoed
  • Deel van de tuin inrichten voor de kinderen
  • Problemen met de hemelwaterafvoer oplossen

Ontwerp

De basis van dit ontwerp is de berging met luifel. Net als de schutting, de pergola t.b.v. de schommel en het vlondertje dat de zandbak af kan dekken zijn deze allemaal gemaakt van douglashout hetgeen zorgt voor eenheid in deze tuin.

De linkerzijde van de achtertuin is als verlengstuk van de woning ingericht met een ruim terras en overdekt terras en aan weerszijden wat groen voor het uitzicht. Een viertal boompjes zorgen hierbij voor wat schaduw maar vooral ook voor wat meer privacy op de terrassen en het keukenraam. Om het zicht op dit deel van de tuin in de avonduren nog verder te verfraaien worden de boompjes ’s avonds uitgelicht evenals de achterwand van het overdekte terras.

Kinderen

Voor de kinderen is een zandbak geïntegreerd in het terras nabij de keuken (in het zicht van binnenuit) en kan op de momenten dat deze niet gebruikt wordt afgedekt worden met een vlonder zodat de terrasruimte/speelruimte wat wordt vergroot. In de toekomst kan het ingevuld worden als een extra plantenborder.

Door een pergola aan de berging te monteren is het mogelijk gemaakt hier een schommel aan te bevestigen en in het gazon is een trampoline geïntegreerd.

Hemelwaterafvoer (HWA)

Deze tuin is gelegen in een wijk waar de hemelwaterafvoer van de woningen niet langer onder de straat is aangebracht maar naar zgn. wadi’s wordt afgevoerd door de goten van de straat. Dit betekent dat de HWA van de berging en het straatwerk door de beperkte diepte niet op die van de woning kan worden aangesloten. Als oplossing hiervoor is gekozen voor ‘Drainbloxx’. Deze blokken kunnen worden ingegraven en bufferen het regenwater en infiltreren dit later weer in de bodem.

Oplossingen hiervoor kunt u vinden op de site https://www.aco-easygarden.nl/