Diagonale lijnen

Wensen opdrachtgever:

  • Duurzame tuin, eenvoudig in onderhoud
  • Ruim terras
  • Verlichting integreren
  • Inkijk vanuit wooncomplex achterzijde beperken

Ontwerp

Om de vrij kleine tuin wat groter te laten lijken en een ruim terras in de zon mogelijk te maken is in het ontwerp gebruik gemaakt van diagonale lijnen. Om dit te versterken is dit niet alleen toegepast in het straatwerk, dat uit twee kleuren bestaat, maar ook in de borders en de pergola’s.

In het voorstel is gebruik gemaakt van veelal groenblijvende planten om de tuin ook in de winter een fraai aanzicht te geven. Tevens is het beplanting die weinig onderhoud vraagt.

Verharding

De verharding bestaat uit twee soorten en kleuren materialen. Deels een donkerrode dikformaat klinker van 21x7x6 cm. (Redsun Natura serie, een beetje lijkend op een gebakken steen maar veel strakker waardoor onkruid tussen in voegen minder kans heeft) en een deel met tegels met een kleurvaste toplaag, de lichtgrijze Geocolor tegel van 60x60x4 cm.

Pergola’s

Er zijn een aantal hardhouten pergola’s ingetekend. Dit om de inkijk aan de achterzijde wat te beperken en om wat meer hoogte in de voortuin te creëren. Een bijkomend voordeel van deze pergola’s is dat deze tevens de toepassing van indirecte verlichting mogelijk maakt. Dat wil zeggen verlichting waarbij niet de lampen zelf in het zicht komen maar dat juist delen van of objecten in de tuin worden verlicht. In dit geval gebruikt voor het verlichten van de looppaden in voor- en achtertuin door lampen die tussen de beide liggers van de pergola’s gemonteerd worden en naar beneden schijnen.

Verlichting

Voor de verlichting is gebruik gemaakt kunnen van het zwakstroom ledverlichtingssysteem van In-Lite. Het is een energiezuinig systeem dat werkt met een transformator die tevens is voorzien van een timer en een lichtsensor en dus zo ingesteld kan worden dat deze de verlichting automatisch in en uitschakelt.