Binnentuin

Wensen opdrachtgever:

 • Meer groen
 • Meer kleur
 • Meer schaduw
 • Blinde muur ‘aankleden’
 • Waterelement
 • Beperkt onderhoud

Ontwerp

Om aan de wensen van de klant te voldoen zijn de volgende zaken opgenomen in het ontwerp.

 • Bestrating in twee kleuren
 • Een waterelement in de vorm van een RVS-waterval van Ubbink
 • Aluminium panelen van Adezz op de blinde muur
 • Verlichting van In-Lite om de binnentuin ook in de avond een zichtbaar te houden
 • Twee dakbomen voor meer schaduw op de grote ramen
 • Borders afdekken met lavagranulaat (prairieva) voor beperking onderhoud
 • Beplanting in verschillende kleuren en bloeitijden

Voor de verharding zijn de tegels van Excluton 60+ Soft Comfort gebruikt met een afmeting van 60x60x4 cm. in de kleur Nero (Zwart). De 60Plus Soft Comfort tegel is voorzien van een beschermlaag. Hierdoor maken algen en mos weinig kans. Deze zijn gecombineerd met de Strackstone 21x7x8 cm. in de kleur van de gevels, oker. Om onkruidgroei in de voegen te voorkomen zijn de  tegels ingevoegd met het voegmiddel van Varistone LM-Aqua in de kleur Basalt.

Waterval Ubbink Venezia RVS en schanskorf

Als waterelement heeft de opdrachtgever gekozen voor de RVS waterval Venezia van Ubbink. Deze is voorzien van LED-verlichting welke is aangesloten op de In-Lite transformator zodat deze automatisch met de overige tuinverlichting wordt in- en uitgeschakeld.  Het gehele waterelement is boven een watervoorraadkuip geplaatst, op een rooster afgedekt met basaltkeien.

Om de tuin wat minder overzichtelijk en daarmee wat ‘spannender’ te maken is een schanskorf-afscheiding geplaatst die ook gevuld is met basaltkeien.

 

Panelen van Adezz

Om de blinde muur aan de rechterzijde wat meer ‘aan te kleden’ zijn een tweetal aluminium panelen van 110×180 cm. aangebracht die in de avonduren uitgelicht worden. Er is voor deze oplossing gekozen omdat een ‘groene wand’ vaak ook voor vervuiling van de gevel zorgt en omdat de lichte gevel een mooi effect geeft achter de openingen in de donkere panelen. Het aanbod panelen van Adezz varieert in motieven, bijvoorbeeld panelen met inspiratie uit de natuur. Dit zorgt voor een extra dimensie tussen al het groen.

In-Lite verlichting

Omdat de binnentuin een verlengstuk is van de woning is met behulp van verlichting het fraaie uitzicht ook in de avonduren verzekerd. Dit door de aanwezige dak-boompjes, het waterelement en de panelen uit te lichten. Hiervoor is de verlichting van In-Lite gebruikt, een zwakstroomverlichting (12V) die door middel van een transformator met lichtsensor en tijdklok automatisch de lampen in- en uit kan schakelen. Doordat het LED verlichting betreft is het stroomverbruik erg beperkt.

Beplanting

Om de tuin een wat meer intiemere sfeer te geven en gedurende de zomermaanden voor at er schaduw op de linkergevel te zorgen zijn een tweetal dak-bomen geplaatst. De Liquidambar styraciflua, ofwel amberboom, een prachtige boom vermaard om zijn herfstkleuren, van goudgeel tot diep purperrood. Voor de rest zorgen een verscheidenheid aan vaste planten en heesters voor een jaarrond mooi aanzien. Uiteraard wisselen groenblijvende en bladverliezende planten elkaar af zodat er ook in de winter nog wat te genieten is.

Om het onderhoud aan de tuin te beperken zijn de borders afgedekt met een laag prairieva (Lavagranulaat 03-08 mm.). Hierdoor wordt niet alleen onkruidgroei enorm beperkt maar ook het verdrogen van de borders.

Meubilair en potterie

Na aanleg van de tuin is het meubilair en de aanwezige potterie teruggeplaatst om de tuin weer aan te kleden. Hiermee is een fijne extra buitenkamer ontstaan.