Besselinkschans

De Besselinkschans is gelegen ten oosten van Lievelde en ten noordoosten van Lichtenvoorde in de gemeente Oost Gelre, nabij de provinciale weg N18/Europaweg. Het gebied kenmerkt zich door de vele kwaliteiten, zoals de beken, karakteristieke hoogteverschillen, het (agrarisch) landschap, de Engelse Schans, de wandel- en fietsroutes, het evenemententerrein (De Zwarte Cross), de visvijver, de motorclub, het bungalowpark en het Wijndomein. Dat maakt de Besselinkschans een uniek gebied. Zie hiervoor ook https://www.besselinkschans.nl

Verbeterplan

Als onderdeel hiervan is door Kramer & Molenveld i.s.m. visvereniging De Rietvoorn een plan opgesteld ter verbetering van het gebied rond de visvijver. Een opknapbeurt voor het terrein en met name het verbeteren van de toegankelijkheid voor wandelaars en vissers speelde hierbij een belangrijke rol.

Hekwerk

Zo is door Kramer & Molenveld allereerst de oude prikkeldraadafrastering verwijderd en vervangen door een ruim 500 meter kastanjehek. Dit hekwerk, waarbij verticale houten latten zijn ingevlochten in ijzerdraad zijn bevestigd op kastanjepalen. Een natuurlijke afscheiding met een mooie uitstraling.

Vissteiger

De oude (invaliden-)vissteiger van beton is inmiddels vervangen door een hardhouten vlonder. Het pad richting deze vlonder is aangepast zodat deze ook toegankelijk is voor mindervaliden.

Wandelpaden

De bestaande wandelpaden op het terrein waren bij natte weersomstandigheden soms vrij drassig. Met name op plekken waar welwater uit de grond naar boven komt. Deze paden zijn op die plaatsen van een betere onderlaag voorzien en de welwaterafvoeren zijn verbeterd. Vervolgens zijn de wandelpaden over de gehele lengte van ca. 550 meter voorzien van een laag ‘Achterhoeks Padvast’ een vastere deklaag die goed begaanbaar is.

Uitkijkpunt

Aan de noordzijde van de vijver, aan de Schansweg, is een uitkijkpunt gecreëerd van waar men over het water kan kijken. In het verleden was dit door de dichtgegroeide beplanting op deze oever nog niet mogelijk. De begroeiing is hiervoor worden uitgedund.