Achtertuin op 2 niveaus

Wensen opdrachtgever:

  • Klassieke achtertuin passend bij woning
  • Hoogteverschil handhaven maar toegankelijk met fietsen en containers
  • Oplossen probleem wateroverlast lage deel v.d. tuin
  • Eenheid in kleurgebruik

 

Ontwerp

Om voor de opdrachtgever de plannen vooraf duidelijk te maken is een interactief ontwerp gemaakt waarbij linkjes in de tekening verwijzen naar de voorgestelde materialen. Door in het digitale ontwerp hierop te klikken worden meer informatie en afbeeldingen van de materialen en beplanting getoond. Op deze wijze worden verrassingen tijdens de aanleg of achteraf voorkomen.

Straatwerk

Voor het straatwerk is gebruik gemaakt van de klassieke waalformaat betonsteen in de kleur rood-zwart in combinatie met Smarton tegels van 60×60 cm. in een grijze kleur ‘Matterhorn’ voor de terrassen. Voor de opsluiting is gebruik gemaakt van zwarte betonbanden.

Hoogteverschil

Het hoogteverschil in deze achtertuin werd opgevangen met een degelijke keermuur van oude gemetselde betonklinkers waarbij de treden echter niet erg fraai waren afgewerkt. De keermuur is daarom gehandhaafd waarbij de trap is vervangen door treden van dezelfde waalformaat stenen als die van het straatwerk. De muur zal worden geschilderd in de kleur ‘Grafiet grijs’ (dat overeenkomt met de kleur van de betonbanden) en afgedekt met dektegels van 25×50 cm. in de kleur ‘Matterhorn’.

Hemelwaterafvoer

Het hoogteverschil in de tuin zorgde voor veel problemen met de hemelwaterafvoer. Om dit probleem op te lossen is in het lage gedeelte van de tuin een lijngoot aangebracht die dit water kan verzamelen en afvoeren naar de HWA van de woning. Hiervoor is gebruikt gemaakt van de aluminium ACO slimline goot.

Kleurgebruik

Om een tuin nog meer dimensie te geven wordt tegenwoordig vaak een themakleur in de tuin gebruikt. In dit geval hebben de opdrachtgevers na voltooiing van onze werkzaamheden d.m.v. schilderwerk de grijs-antraciet kleur als thema verder doorgevoerd.

Door dit kleurgebruik zijn de verschillende onderdelen in tuin met elkaar verbonden. Door dezelfde kleur vaker terug te laten komen gaat het geheel bij elkaar horen.