Uitgelicht: Liriope

We zien ze steeds vaker in tuinen, en terecht. Liriope muscari “Moneymaker” ofwel leliegras is een wintergroene vaste plant en eigenlijk geen gras. We zien het vaak als siergras vanwege zijn mooie blad. Deze wordt rond de 25/30 cm hoog en het blad is fris groen van kleur. Liriope kan goed als groepsbeplanting maar ook als solitaire- en als kuipplant gebruikt worden.

Wat later in de zomer (vanaf augustus) komen de bloemen te voorschijn en bloeit Liriope muscari “Moneymaker” tot aan oktober.
In combinatie met het fijne donkergroene blad en de opzichtige bloei maakt dit een bijzondere plant. De bloei-aren van deze Liriope zitten echt boven de plant en vallen dan ook direct op. Deze hebben een lila/paarse bloeiwijze die enigszins wat lijkt op het Druifje (Muscari).

Tegen de herfst maken de uitgebloeide bloemen plaats voor zwarte bessen die vaak in de winter ook nog aan de plant blijven zitten.
Half schaduw tot een schaduwrijke plek is geen probleem voor de groei en bloei. Vandaar is deze als plant ook als onderbeplanting makkelijk in te zetten. Het heeft zeer weinig onderhoud nodig, Liriope tolereert hitte en droogte alsmede vochtige schaduwrijke omstandigheden. De winterhardheid is zeer goed en in ons klimaat zeker geen probleem.